El dijous 19 de setembre, l’espai Hub Social de la Fundació Bofill a Barcelona, va acollir l'esdeveniment "Innovative Solutions: Advancement of the European Program EPICENTRE", una jornada clau per al futur de la innovació europea que va coincidir amb la final de la fase Sustain del programa EPICENTRE. L’empresa Vitum Technologies va resultar una de les tres empreses seleccionades per passar a la següent fase del programa.
A la trobada hi van assistir una cinquantena de persones vingudes d’arreu d’Europa, incloent-hi inversors, mentors i representants d'empreses interessades en descobrir solucions tecnològiques d'avantguarda.
EPICENTRE, un programa d’Acceleració per a pimes i startups
El projecte EPICENTRE, finançat per la Unió Europea i coordinat pel Clúster Digital de Catalunya en col·laboració amb Campania Bioscience - CBIOS (Itàlia) i LitMEA (Lituània), té com a objectiu impulsar petites i mitjanes empreses i startups. Ho fa abordant els reptes de grans i mitjanes empreses dels sectors salut, agroalimentari, fintech i digital de tot Europa, entre les quals es troben grans empreses del territori com Banco Mediolanum, Oracle o Bodegues Torres. El projecte consta de dues convocatòries a través de les quals es convida a Pimes i Startups a presentar-hi solucions innovadores que donin resposta a aquests reptes.
Dels 80 projectes rebuts en la primera convocatòria (Juliol del 2023), 25 van ser seleccionats per participar al programa i entrar a la primera fase (Launch). Després de 4 mesos, 12 van passar a la següent fase (Sustain) que va durar un total de 9 mesos i que va culminar amb l’esdeveniment del passat 19 de setembre.
El principal objectiu de l’acte era que aquestes 12 startups i pimes tinguessin l’oportunitat de presentar les seves solucions innovadores davant d'una audiència composta per actors clau de la innovació, inversors, corporacions i potencials socis interessats per a futurs projectes pilot. A més, aquestes presentacions van servir per conèixer millor els projectes i valorar quins estaven més preparats per passar a la següent fase del programa (Drive).
Un viatge cap a la innovació europea
La jornada va començar amb una benvinguda per part de Joan Puaté, Manager del Clúster Digital de Catalunya, seguit un discurs d’obertura sobre les iniciatives de la Comissió Europea a càrrec de Valentino Izzo, Project Manager a la Comissió Europea. A continuació, Isabel Botey, Project Manager d'Epicentre al Clúster Digital va presentar el projecte tot posant èmfasi al suport financer que reben les pimes participants gràcies al Programa d’Acceleració amb el que poden arribar a obtenir fins a 42.400 € per al desenvolupament de la solució, així com a la formació i mentoring fins a 6.850 € de l’Epicentre Academy.
Seguidament, Raúl Pareja, gerent d'Innovació a SIRT, empresa associada al Clúster Digital, es va connectar online per explicar la seva experiència com a corporate participant en el projecte EPICENTRE. Posteriorment, es van iniciar els panells de debat, que van tenir un paper fonamental per destacar els reptes i les oportunitats d'innovació en els sectors clau del programa així com per conèixer les solucions participants de la mà dels seus protagonistes.
El panell 1, sobre els reptes i solucions en el sector Digital-Fintech, va ser moderat per Isabel Botey del Clúster Digital. Hi van participar les empreses GRECA Finance GmbH, Frizbit Technology, S.L. i Qpick Z.O.O.
El panell 2 sobre innovació en el sector Agrifood, va ser moderat per Laura Uturyte de LITMEA, i hi van participar ENISMARO, Soluzioni Tirinnanzi srl, Vitum Technologies SL, FOODOC SRL i UAB REDIGA.
I el panell 3, sobre els reptes i solucions per al sector Salut, va ser moderat per Roberta Lauro de CBIOS, i hi van participar les empeses IamHero Srl, MB Skaitmeninis, MB Socialines inovacijos, MB Augaliniai gaminiai.
Totes elles van coincidir en què participar en el programa EPICENTRE, no només els ha permès aconseguir finançament i evolucionar la seva idea, sinó també formar-se per ‘think bigger’, ampliar contactes i conèixer empreses que puguin estar interessades en el seu producte.
Les tres empreses guanyadores: IamHero, Frizbit i Vitum
La culminació de l’esdeveniment va arribar amb l’anunci dels tres projectes que avancen a la tercera i última fase del programa (Drive) després d'haver demostrat una preparació excepcional per col·laborar amb grans corporacions. Aquesta elecció va ser el resultat de les votacions d'un comité d'avaluació format per corporates que, durant tota la gala, van estar pendents de les aportacions i presentacions dels projectes i que van avaluar cada una de les 12 propostes.
Les empreses guanyadores van ser IamHero, Frizbit i Vitum Technologies.
Aquestes tres empreses passaran a la fase final del programa, on tindran l'oportunitat de desenvolupar pilots amb grans empreses europees i validar les seves tecnologies en escenaris reals.
Un esdeveniment que impulsa el futur de la innovació
L'esdeveniment "Innovative Solutions: Advancement of the European Program EPICENTRE" no només va ser una plataforma per presentar innovacions, sinó també un punt de trobada crucial per a empreses, inversors i empreses i institucions europees. A més de les presentacions i les taules rodones, els assistents van gaudir del networking generat durant el coffee break i el dinar.
Amb aquesta jornada, el Clúster Digital de Catalunya reafirma el seu paper com a catalitzador de la innovació a Europa, facilitant la connexió entre petites i mitjanes empreses i corporacions.
31 octubre 2024
El projecte HESTIA, una iniciativa transformadora finançada per la UE, ha conclòs amb èxit després de quatre anys de recerca i desenvolupament pioners.
25 octubre 2024
El Clúster Digital de Catalunya celebrarà el pròxim 15 de novembre, l'esdeveniment “IN Talks: Transformació Digital de la Indústria Manufacturera a Catalunya i al món", on també aprofitarà per fer el llançament de la nova identitat visual de la marca.
17 octubre 2024
El Clúster viatja fins a Xina per a participar en la desena edició de la Strategic Cluster Week organitzada per Acció.