El projecte HESTIA, una iniciativa transformadora finançada per la UE, ha conclòs amb èxit després de quatre anys de recerca i desenvolupament pioners. L’objectiu del projecte ha sigut millorar la gestió energètica per als consumidors residencials mitjançant una combinació de tecnologia, innovació i ciències socials per crear la nova generació de serveis de resposta a la demanda (DR).
Iniciat el novembre de 2020 i conclòs al setembre de 2024, el projecte HESTIA (Holistic dEmand response Services for European residenTIAl communities) ha reunit un consorci de 19 socis, amb SINLOC com a coordinador. L'objectiu principal del projecte: desenvolupar solucions DR (Demand Response) rendibles que fomentin la participació dels consumidors residencials en la flexibilitat energètica compartida i en l’equilibri de la xarxa, alhora que milloren la independència energètica i la sostenibilitat ambiental.
Èxit demostrat a tota Europa
El projecte HESTIA s'ha dut a terme en tres llocs pilot residencials: Voorhout als Països Baixos, Berchidda a Itàlia i Camille Claudel a França. Cada lloc ha ofert contextos únics pel que fa a infraestructura, mercat i normatives, permetent a HESTIA provar les seves solucions en diverses categories de consumidors.
Els resultats clau dels pilots demostren un progrés significatiu en eficiència energètica i sostenibilitat. A Itàlia, s'ha aconseguit una reducció del 9% de les importacions d'energia de la xarxa i un augment del 20% en l’autoconsum, impulsant notablement la independència energètica. Al pilot dels Països Baixos s'hi ha observat una reducció del 12% de les importacions d'energia i una reducció impressionant del 27% del consum energètic global, destacant importants guanys en eficiència. A França, s'ha reduit un 10% el consum energètic durant les hores crítiques, contribuint a una major estabilitat de la xarxa i reforçant el compromís amb la innovació en el sector energètic.
Impacte ambiental i mètriques clau
Un dels objectius principals d’HESTIA és promoure un ús més verd de l'energia. En aquest sentit, el projecte ha aconseguit beneficis ambientals significatius, com ara una reducció de gairebé un 10% en les emissions de CO₂ en tots els pilots, contribuint als objectius de sostenibilitat de la UE. De fet, les llars que hi han participat, han experimentat una millora del 10% en el seu rendiment energètic.
Serveis energètics innovadors
HESTIA ha desenvolupat una sèrie de serveis energètics innovadors per optimitzar el consum, millorar l'eficiència i promoure l'ús sostenible de l'energia. Entre aquests es troba el model digital SSH-Driven Consumer Behaviour Digital Twin, un model virtual que explora com els consumidors podrien respondre a diverses accions d'estalvi energètic. A més, els serveis de previsió de demanda i producció energètica d’HESTIA proporcionen una visió de les necessitats energètiques futures i la producció renovable, permetent a les llars planificar millor el seu consum. El servei de monitoratge de càrrega no intrusiu permet identificar el consum dels electrodomèstics individuals sense necessitat de comptadors addicionals, ajudant a prendre decisions informades sobre l’ús de l'energia. A més, el mercat de flexibilitat oberta ofereix una plataforma comunitària on les llars poden intercanviar flexibilitat energètica, maximitzant així l’eficiència global i fomentant una gestió energètica col·laborativa.
Empoderant les comunitats i influenciant les polítiques
L'impacte d'HESTIA en les comunitats locals és força rellevant. Els residents esdevenen més conscients del seu consum energètic i comencen a comportar-se d'una altra forma. Una participant a França va assenyalar que el projecte la va ajudar a replantejar-se com usa certs electrodomèstics, com l'assecadora, canviant a pràctiques més sostenibles. A Berchidda, Itàlia, les llars van millorar la seva alfabetització energètica i van adoptar nous hàbits, com canviar l’horari de l’escalfament d’aigua als moments de màxima disponibilitat d’energia solar.
Per altra banda, a Voorhout, Països Baixos, n'hi ha que van experimentar una reducció d'un 27% del consum global adoptant rutines més eficients energèticament, especialment durant les hores punta, millorant l’estabilitat de la xarxa i reduint la seva dependència de l'energia importada.
A més, el projecte ha promogut la sostenibilitat a llarg termini a través de les seves col·laboracions amb projectes europeus com SENDER, ACCEPT, iFLEX i REDREAM. Aquestes aliances garanteixen que les innovacions d’HESTIA continuïn informant el desenvolupament de polítiques i tecnologies arreu d’Europa.
Un futur prometedor per a la gestió energètica residencial
Els èxits d’HESTIA subratllen el potencial de la participació dels consumidors i consumidores per revolucionar el mercat energètic. En implicar l'àmbit residencial en el disseny de solucions mitjançant processos de co-disseny, el projecte ha creat serveis que no només redueixen el consum energètic, sinó que també permeten als usuaris tenir un major control sobre l'ús de la seva energia.
Com a participant orgullós de la iniciativa BRIDGE de la Comissió Europea, HESTIA continuarà influenciant el futur de la gestió energètica i la sostenibilitat.
29 novembre 2024
El Clúster Digital de Catalunya lidera dos nous projectes d’innovació i col·labora en un tercer, impulsant la sostenibilitat i la transformació digital amb tecnologies avançades com blockchain i intel·ligència artificial.
26 novembre 2024
El passat divendres 22 de novembre, el Clúster Digital de Catalunya, en col·laboració amb ACCIÓ i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), va organitzar un esdeveniment clau per entendre el nou reglament europeu d’intel·ligència artificial (AI Act).
20 novembre 2024
El Clúster Digital de Catalunya estrena nova imatge de marca. Aquesta nova identitat visual es caracteritza per un disseny modern, net i funcional.
@2024 Clúster Digital de Catalunya