La Missió del Programa SmartCTClusters a l'Ecosistema de Barcelona

Christian Moscardi,

El Clúster Digital, com a partner del projecte europeu SmartCTClusters i conjuntament amb pimes europees de la resta d'ecosistemes de socis del clúster, ha dut a terme una intensa agenda d'activitats en el marc de l'Smart  City Expo World Congress entre el dimarts 16 i el divendres 19 de  novembre. 

El programa, que ha estat organitzat pel Clúster Digital de Catalunya com a organitzador host , va reunir als següents clústers i empreses: Fondazione Torino  Wireless d'Itàlia, juntament amb les pimes pin.bikeSensoworksGoTraxx i  MinervaS, el Clúster d'Energia i Medi Ambient de Leipzig d'Alemànya, la SME Dashbike, el Cluster de  Vehicles Elèctrics (EVIC) de Bulgària amb el Centre de  Mobilitat Urbana de Sofia, i les pimes Shico Avancen i DIVEN, i finalment el coordinador del projecte, el Clúster de Mobilitat i Logística del País Basc.



Els principals objectius del programa van ser:

  • Adquirir coneixements sobre els ecosistemes i el mercat de les Smart City a Europa connectant-se amb diferents ciutats i regions europees.
  • Establir i enfortir relacions entre pimes, clústers i altres parts interessades que treballen en l’àmbit de les ciutats intel·ligents.
  • Explorar les iniciatives, estratègies i serveis locals.
  • Debatre sobre els principals reptes i oportunitats en sobre les Smart Cities.
  • Explorar possibles relacions, oportunitats de negoci i/o col·laboracions conjuntes.
  • Participar en un taller per a la definició de la futura Estratègia de Ciutat Intel·ligent del projecte.

L'agenda iniciada va incloure 3 jornades d'activitats que van començar amb una sessió de benvinguda a càrrec del Cluster Digital, explicant la seva estratègia global i la llista d'activitats i serveis a nivell regional, nacional i internacional, seguidament de diverses visites a empreses d’stands de la SCEWC21, reunions i networking amb diferents Ciutats Intel·ligents de la UE i representants del govern local, també visitant alguns dels serveis de Barcelona Smart City, i finalment un taller per debatre els reptes i possibles solucions de les empreses visitants acompanyat d’un taller de projectes.

A la taula següent es mostren les empreses que han col·laborat i amb les quals es va poder interactuar, tenir converses i compartir la seva experiència i coneixement:



Algunes de les sessions a destacar, per exemple, van ser la reunió amb Ramon Prunera Director Tècnic, i la responsable de projectes, Eva Español de l'AMB, l'Àrea Metropolitana  de Barcelona, amb qui es va tenir la oportunitat de conèixer el Sistema de Gestió de la Informació del Transport de Barcelona (CGIT), que és l'arquitectura general per coordinar i controlar els operadors de transport públic de la ciutat i els serveis de mobilitat sostenible. També es va conèixer el pla de Zones de Baixes Emissions (ZBE), que és un nou sistema de sostenibilitat i medi ambient implementat per monitoritzar el trànsit de cotxes dins de zones específiques de baixes emissions dins de la ciutat. L'AMB també va compartir el sistema i la infraestructura de bicicletes compartides, que dies després es va poder visitar in situ i conèixer el seu funcionament, els sistemes de pagament i la usabilitat per part dels ciutadans.

Una segona interessant reunió va ser amb l’Albert Tortajada, Director de Infraestructures a Ferrocarrils de la  Generalitat de Catalunya-FGC, membre del Clúster Digital. FGC va  compartir amb el grup una de les seves últimes eines, una plataforma interna també accessible al client (amb menys característiques) que recull en temps real imatges de càmeres instal·lades a cada tren. Els exemples anteriors són només dos dels molts serveis que aprofiten la recollida, gestió i ús de dades, i que són capaços de desenvolupar i desplegar molts tipus de sistemes i solucions per millorar la mobilitat d'una manera més connectada i sostenible, amb l'abast de reduir costos, cosa que beneficia la ciutat i els seus ciutadans.

Una altra de les fites importants de l'agenda va ser la presentació de l'Agenda Urbana  Catalana a càrrec de Maria Galindo, directora general de Nació Digital i Agenda Urbana de la Generalitat de Catalunya. L'Agenda Urbana és un acord comú de col·laboració entre representatives de la Generalitat de Catalunya, l'ecosistema local  i les associacions ciutadanes i empresarials, que defineix un escenari, pla i fases per potenciar les oportunitats i afrontar els reptes que planteja la creixent urbanització, especialment en l'àmbit de l'Agenda 2030 i els seus objectius.



És important destacar la alta participació i presència a la Smart City Expo d’empreses membres del clúster, el que demostra com el Clúster representa un ecosistema fort i involucrat en el tòpic de les Smart Cities, amb innovadores propostes de valor.

Les empreses i centres presents a la Smart City Expo, a més de Ferrocarrils de la Generalitat, van ser Nexus Geografics amb Francesc Varela , BLOOCK amb Carlos Guerrero, Plain Concepts amb Alex Hidalgo, i finalment la interessant visita a la fira i a les seves oficines de EURECAT - Centre Tecnològic de Catalunya amb Gemma Batlle, secretaria del Junta del Clúster, qui va compartir amb al grup de visitants una interessantíssima presentació sobre els projectes ideats, desenvolupats i validats des d’EURECAT i que actualment s’estan fent servir a la ciutat.



Finalment, destacar el Workshop organitzat el dijous 18, una ocasió d’exposició del projecte obert a tots els participants, els quals van compartir les seves opinions i inquietuds sobre les Smart Cities, i sobretot van contribuir a definir noves idees i formes per al desenvolupament eficient de les Smart Cities. Es va destacar i analitzar quin és el paper dels clústers en el desenvolupament de les ciutats, i com el seu enfocament dinàmic pot facilitar la identificació de necessitats i també ajudar a trobar solucions al mateix temps.




Un altre aspecte important discutit va ser com, no només les ciutats sinó també les regions, poden col·laborar entre elles per compartir coneixements i experiències, aprendre les unes de les altres i replicar o adaptar solucions exitoses i escalables.

Aquesta informació, juntament amb els resultats obtinguts durant l'exercici col·laboratiu realitzat amb els participants, serveix com a punt estrella per elaborar la futura estratègia de Smart City projecte, un document essencial per recollir, no només tots els resultats generats durant les primeres fases del projecte, sinó també per definir un Pla d'accions per als propers anys que inclouran noves pimes, entitats, Smart Cities i Regions.

Tant el programa com les diverses activitats que es van dur  terme, han permès no només enfortir el posicionament del Clúster Digital de Catalunya en quant a la seva xarxa de contactes, el seu coneixement sobre l’evolució de les Smart Cities i els elements, actors i iniciatives principals per afavorir el seu desenvolupament, si no també destacar el seu paper dinamitzador per generar accions amb la fi d’implicar al seu ecosistema i establir nous lligams a nivell regional, nacional, Europeu i internacional.


notícies relacionades

Modificar cookies