L’Entrevista del Butlletí: Pere Botella, representant de la Facultat d’Informàtica de Barcelona al Clúster Digital

L’Entrevista del Butlletí: Pere Botella, representant de la Facultat d’Informàtica de Barcelona al Clúster Digital


“Creiem que el contacte i la relació amb el teixit empresarial és alhora enriquidor i necessari per a la universitat”

Mensualment t’oferirem una entrevista amb un dels socis del Clúster Digital. En aquesta ocasió, Pere Botella, catedràtic i membre del consell assessor en representació de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la Universitat Politècnica de Catalunya, ens presenta les activitats de la universitat i quina és la seva participació al Clúster.

-> SOBRE LA FIB

Quina és l’activitat de la FIB?

La Facultat d’Informàtica de Barcelona és un centre docent encarregat de la configuració, la gestió administrativa, l’organització i el seguiment dels ensenyaments universitaris dirigits a l’obtenció d’una o més titulacions oficials en el camp de la Informàtica o matèries afins.

Com a part troncal de la FIB hi trobem l’inLab FIB, un laboratori d’innovació i recerca de la Facultat d’Informàtica de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya que integra professorat de diferents departaments de la UPC i el seu propi personal tècnic per oferir solucions en diferents àrees.

Anteriorment conegut com a LCFIB, l’inLab FIB té més de tres dècades d’experiència en el desenvolupament d’aplicacions i serveis basats en les darreres tecnologies informàtiques, col·laborant en diferents projectes d’innovació i recerca i creant solucions a mida per a entitats i institucions públiques i privades utilitzant metodologies àgils.

Quin paper juguen les TIC en el vostre model de negoci?

Les TIC, i en concret la Informàtica, són el nostre core business, la nostra essència i la nostra raó de ser.

Quins són els principals reptes tecnològics als quals s’enfronta?

Deixant al marge els aspectes conjunturals, el repte de la FIB és continuar com sempre a l’avantguarda de les TIC, en recerca i en docència, i seguint essent un centre de referència situat entre els més rellevants d’Europa.

Un dels objectius clau del Clúster Digital és fomentar els projectes col·laboratius i la Open Innovation. El laboratori està participant en algun projecte amb d’altres empreses o institucions?

Els projectes col·laboratius i el que ara es coneix per Open Innovation formen part de l’ADN de la FIB, és la forma de fer de sempre als grups de recerca universitaris. Els projectes en què col·laborem són molts i es poden consutar al web.

 La crisi econòmica actual empeny als empresaris a buscar nous mercats més enllà del català i espanyol. Com es planteja l’aposta per la internacionalització a la Facultat?

Des de l’entrada d’Espanya a la Comunitat Europea, la FIB ha tingut la internacionalització com un dels seus “drivers” fonamentals.

 On detecteu les majors oportunitats de negoci actualment?

La finalitat d’un centre universitari públic és la docència, la recerca i el servei a la societat, no podem parlar doncs de “negoci” en sentit estricte. En tot cas, l’oportunitat està, junt amb altres centres del sistema universitari català, en la necessitat de fomentar vocacions STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

“Estem convençuts que només serem un país de primer ordre si sabem entendre que cal incrementar, i molt, el nombre d’estudiants en temes STEM i en particular en TIC. I, sobretot, incrementar el nombre de vocacions femenines en enginyeria”.

 

-> SOBRE EL CLÚSTER DIGITAL

Per a una empresa membre, què els pot aportar formar part del Clúster Digital?

La FIB va ser de les entitats fundadores del llavors “Clúster per la Innovació”, després “Clúster TIC” i ara “Clúster Digital”. No és tant el que ens pot aportar a nosaltres, si no l’obligació que tenim com centre públic en el servei a la societat i la transferència tecnològica. Creiem que el contacte i la relació amb el teixit empresarial es alhora enriquidor i necessari per a la universitat.

On creu que està el rol diferencial del Clúster Digital?

En les activitats “cross-sector”, en l’avenç que pot representar pel sector digital català una plataforma com aquesta.

Heu participat en alguna activitat del Clúster Digital? Si és així, quina valoració en fa?

Hem participat des de sempre (i mentre ens vulguin) al Consell Assessor, i a més l’inLab FIB ha participat en algunes de les activitats orientades a projectes de col·laboració. La valoració és positiva.

Per acabar, quines temàtiques li agradaria tractar més en profunditat al Clúster Digital?

Hem  iniciat recentment unes activitats vinculades al Eix de la Innovació, en concret la primera “Trobada tecnològica: Oportunitats de finançament del CDTI i projectes destacats de l’inLab FIB de la UPC i el Clúster Digital”. Ja està prevista una segona trobada, amb la Universitat Pompeu Fabra i amb les oportunitats de desgravació fiscal per projectes certificats com R+D+i. Estem implicats i convençuts que aquesta és una línia que cal prosseguir per a potenciar la col·laboració en innovació entre les empreses i les universitats.

Next Generation EU

El Clúster Digital és una associació privada que engloba empreses i entitats del sector TIC catalá. el seu objectiu principal és potenciar la competitivitat dels seus membres tot posant l'accent en una nova cultura empresarial basada en la col·laboració i la innovació oberta, l'impuls de sinergies, la compartició i agregació de coneixements i la generació de projectes innovadors.

Modificar cookies