Francesc Varela presenta l’empresa Nexus Geographics, empresa especialitzada en geolocalització, smart maps i mobilitat, i que recentment s’ha incoporat al Clúster Digital
1. Quina és l’activitat de Nexus Geographics?
Nexus Geographics és una empresa especialitzada en geolocalització, smart maps i mobilitat, formada per una cinquantena d’experts. Ajudem les organitzacions a incorporar la localització, els mapes i la planificació de rutes a la seva TI corporativa, per a millorar els seu processos diaris, analitzar o planificar la seva activitat, o explicar la seva oferta.
2. Quin paper juguen les TIC en el vostre model de negoci?
Fonamental. Gràcies a les TIC, la informació que generem, processem, analitzem augmenta exponencialment any rere any. Un 80% d’aquesta informació té una component geogràfica, descriu coses que han passat en un lloc concret. La geografia, el mapa, és una gran eina per a contextualitzar, relacionar, entendre, aquest volum ingent d’informació.
3. Quins són els principals reptes tecnològics als quals s’enfronta Nexus Geographics?
A nivell intern, els nostres cavalls de batalla són la gestió dels projectes i la gestió del coneixement. Pel que fa a la nostra oferta de valor, volem aportar innovacions en tres camps:
– Geolocalitzar la informació.
– Visualizar volums creixents d’informació geolocalitzada, en temps real, i analitzar l’activitat històrica per a extreure’n informació rellevant.
– Planificar rutes multi-criteri per a ajudar les organitzacions a millorar la seva mobilitat.
4. Un dels objectius clau del Clúster Digital és fomentar els projectes col·laboratius i la Open Innovation. La seva empresa està participant en projectes amb altres empreses o institucions?
Acabem de participar en un projecte europeu anomenat MyWay, European Smart Mobility Resource Manager, en el que érem 14 partners de 8 països diferents. Ha durat 30 mesos i ha estat una oportunitat fantàstica per aprendre altres maneres de fer.
5. La crisi econòmica actual empeny els empresaris a buscar nous mercats més enllà del català i espanyol. Quina aposta fa la seva empresa per la internacionalització dels seus productes i serveis?
Principalment, som una empresa de projectes i això és complicat d’exportar. Requereix implantació i coneixement local dels mercats en què es vol tenir presència. Tot i això, alguns projectes han desembocat en solucions que oferim com a Software-as-a-Service, i en aquest àmbits tenim clients internacionals:
– Cercalia.com és una plataforma de mapes com GoogleMaps, pel sector professional. S’utilitza als Estats Units i Llatinoamèrica, principalment a través d’integradors locals
– RoutingReparto.com ajuda a organitzar les rutes de distribució, de visites comercials o reparacions in-situ. Actualment té clients a Argentina i Colòmbia, i tenim plans per França i Italia.
– enMapa facilita la consulta d’expedients sobre el mapa des de l’oficina o en dispositius mòbils, als tècnics municipals. N’estem estudiant la seva distribució a Llatinoamèrica.
6. Quins són els principals obstacles als quals s’enfronta la seva empresa a l’hora de finalitzar projectes?
La indefinició, pels canvis, aturades i endarreriments que provoca. Complica la gestió dels equips assignats al projectes i té un clar impacte en el nostre marge.
7. Malgrat la situació actual, el sector TIC continua creixent. On detecta les majors oportunitats de negoci actualment?
Estic força d’acord amb la frase “la informació serà el petroli del segle XXI”. Qualsevol producte, solució o servei que contribueixi a emmagatzemar, securitzar, recuperar, analitzar, creuar, representar, visualitzar, la informació creixent en la nostra societat, té oportunitats d’èxit. Anant al nostre àmbit, el mapa permet visualitzar grans quantitats d’informació, de manera integrada i contextualitzada amb l’entorn, i passar de la visió global al detall en un sol clic. Creiem que solucionar bé aquesta necessitat, serà una gran oportunitat de negoci.
8. Com veu el sector avui i en el futur immediat?
És un sector en creixement. I la marca Barcelona, amb el Mobile World Congress i la qualitat de vida com a grans arguments, multiplica les oportunitats. Em sembla un encert tot el que sigui reforçar la presencia de Barcelona i Catalunya en els àmbit BigData, SmartCities i IoT, com el que ja s’està fent amb el CoE i les fires.
En canvi, em preocupa el dèficit de professionals. Crec que hem de fer un esforç per prestigiar la professió d’ “informàtic” entre els batxillers que trien la seva carrera professional. Actualment s’associa exclusivament al programador. En realitat el sector necessita perfils diversos, investigador, analista, arquitecte, gestor de projectes, comercial, amb formació tecnològica.
SOBRE EL CLÚSTER DIGITAL
9. Per a un nou membre, què pot aportar formar part del Clúster Digital?
Conèixer altres empreses del sector amb les quals es poden produir sinergies. Conèixer necessitats d’altres sectors a través del seus clústers. Accés a informació sobre esdeveniments d’interès.
10. On creus que està el rol diferencial del Clúster Digital?
Que és el clúster del nostre sector.
11. Heu participat en alguna activitat del Clúster Digital? Si és així, quina valoració en feu?
Si, en l’inici del grup de treball en Indústria 4.0. Em sembla prometedor.
12. Per acabar, quines temàtiques us agradaria tractar amb més profunditat al Clúster Digital?
Em semblen molt interessants les iniciatives cross-sectorials.
30 abril 2025
Tot i que el 50% de les empreses manufactureres catalanes disposen d’un pla de transformació digital, només un 10% l’ha implementat completament.
19 març 2025
Dues empreses catalanes, Group Saltó i BCN Vision, presenten les seves solucions innovadores a Nàpols.
21 febrer 2025
El Clúster Digital de Catalunya viatja a Cluj-Napoca per participar en l'inici del projecte ITBridge.
@2024 Clúster Digital de Catalunya